خواص شربت خاکشیر و تخم شربتی
يكشنبه, ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۸، ۰۶:۳۶ ب.ظ
شربت
خاکشیر و تخم شربتی یک نوشیدنی فوق العاده برای رفع عطش و گرمازدگی است.
تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی در خانه به سادگی امکان پذیر بوده و شما می
توانید از خواص یک شربت گیاهی و سنتی برخوردار شوید.
ستاره
| سرویس آشپزی - شربت خاکشیر و تخم شربتی نوعی نوشیدنی خنک و گواراست که
در ماه مبارک رمضان طرفدارای زیادی دارد و مصرف آن در هنگام افطار عطش را
برطرف میکند. طرز تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی نیاز به مهارت خاصی ندارد و
تنها مرحله شستن آنها مقداری زمان میبرد. شیرین کنندههای این شربت
میتوانند شکر یا عسل باشند و استفاده از طعم دهندههایی همچون گلاب،
زعفران و عرق بیدمشک در آن کاملا اختیاری بوده و بستگی به ذائقه افراد
دارد. در ادامه این مطلب با روش تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی آشنا خواهید
شد.
طرز تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی
مواد لازم | |
تخم شربتی | 4 قاشق غذاخوری |
خاکشیر | 6 قاشق غذاخوری |
شکر (عسل) | 2 پیمانه (8 قاشق غذاخوری) |
گلاب | 1/2 پیمانه |
لیمو ترش کوچک | 2 عدد |
محلول زعفران (اختیاری) | 1-2 قاشق غذاخوری |
آب برای رقیق کردن شربت | به میزان لازم |
دستور تهیه
- خاکشیر را در کاسهی بزرگی ریخته و به آن آب اضافه کنید. سپس خاکشیر که کمی گلوله میشود را با یک چنگال کمی هم بزنید تا گلولههای خاکشیر باز شده و ته نشین شوند.
- اجازه دهید مخلوط آب و خاکشیر چند دقیقه بماند تا برگ و خاشاک موجود در آن روی سطح آب بیاید، سپس به آرامی آب را خالی کرده و خاشاک موجود روی سطح آب را دور بریزید.
- در ظرف حاوی خاکشیر مجددا آب ریخته و اگر دوباره ذرات ناخالصی روی آب شناور شد، آب را خالی کنید. این کار را اینقدر تکرار کنید تا آب روی خاکشیر کاملا صاف و زلال شود.
- کاسه دیگری به اندازهی کاسه اول کنار دست خود قرار داده، مخلوط آب و خاکشیر را از رو هم بزنید، سپس آن را به آرامی در کاسهی دوم خالی کنید طوریکه شنهای ته نشین شده در کاسهی اول، ته ظرف باقی بمانند.
- شنهای باقیمانده در کاسه اول را شسته و دوباره مخلوط آب و خاکشیر را از کاسه دوم به کاسه اول منتقل کنید.
- این عمل را چند بار تکرار کنید تا جایی که شن و ناخالصی، ته کاسه باقی نماند.
- تخم شربتی را در کاسهی دیگری ریخته و به همان روش شستن خاکشیر که در فوق توضیح داده شد، آن را بشویید تا خاشاک و شن موجود در آن کاملا از بین رفته و تمیز شود.
- ۲ پیمانه شکر را با ۱ پیمانه آب در قابلمهی کوچکی ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر در آب حل شده و شربت غلیظی حاصل شود.
- سپس گلاب را به شربت اضافه کرده، پس از چند جوش حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید شربت کاملا خنک شود.
- آب لیموها را بگیرید طوریکه مقداری از پالپ لیمو نیز در آن باشد.
- خاکشیر و تخم شربتی شسته، شربت و آبلیموی تازه را در پارچی بریزید و در صورت تمایل مقداری محلول زعفران به آن اضافه کنید.
- چند تکه یخ یا مقداری پوره یخ همراه با آب به شربت اضافه کرده و هم بزنید.
-
آب را کم کم اضافه کنید، شربت را بچشید و مزه آن را طبق ذائقه خود تنظیم کنید.
اگر دوست دارید شربت خاکشیر و تخم شربتی به صورت دولایه باشد:
- نیمی از شربت را با خاکشیر و نیمی دیگر را با تخم شربتی مخلوط کرده و در دو ظرف جداگانه در یخچال قرار دهید.
- موقع سرو، شربت خاکشیر را هم بزنید، سپس یک لیوان را تا نیمه از شربت خاکشیر پر کنید.
- یک قاشق روی سطح شربت موجود در لیوان قرار دهید، سپس شربت تخم شربتی را به آرامی روی قاشق بریزید و نیمهی دیگر لیوان را با شربت تخم شربتی پر کنید.
-
در این صورت دانههای تخم شربتی و خاکشیر از هم فاصله گرفته و شربت به صورت دولایه درمی آید.
نکات مهم
- برای دولایه شدن شربت خاکشیر و تخم شربتی هنگام شستن تخم شربتی اجازه ندهید زیاد در آب خیس بخورد. خیس خوردن زیاد، باعث سنگین شدن تخم شربتی و ته نشین شدن آن میشود.
- برای سالم بودن شربت به جای شکر میتوانید از عسل استفاده کنید که در اینصورت نیازی به جوشاندن شربت نیست، زیرا عسل در اثر حرارت خواص خود را از دست میدهد.
- در صورت تمایل میتوانید ۱/۲ پیمانه عرق بیدمشک به شربت اضافه کرده و بر ارزش غذایی و خواص آن بیفزایید.
خواص شربت خاکشیر و تخم شربتی
- شربت خاکشیر و تخم شربتی حاوی انواع ویتامینهای A، C، B۱، B۲، B۳، B۶، اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶، پالمتیک و لینولئیک، آنتی اکسیدان، گلوکز اینولات، گوگرد، فسفر، آهن، پتاسیم، کلسیم، سدیم، منیزیم، پروتئین، صمغ موسیلاژ، منگنز، مس، روی و فیبر است.
- خاکشیر و تخم شربتی، آب را جذب کرده و در طول روزه داری آن را در بدن آزاد میکنند، بنابراین برای رفع عطش و گرمای بدن موثر است.
- مصرف شربت خاکشیر و تخم شربتی به خصوص در وعدهی سحری از گرمازدگی و تشنگی در طول روزه داری جلوگیری میکند.
- شربت خاکشیر و تخم شربتی به جذب کلسیم در بدن کمک زیادی میکند و وجود مادهای به نام بورون در تخم شربتی باعث انتقال کلسیم به استخوانها میشود.
- این شربت نقش به سزایی در از بین بردن جوش، کهیر، خارش و التهابات پوستی دارد و با از بین بردن لکهای بدن و به ویژه صورت، سبب باز شدن رنگ چهره میشود.
- شربت خاکشیر و تخم شربتی باعث تقویت قلب و عروق شده و التهابات کلیه را رفع میکند.
- از دیگر خواص این شربت میتوان به تأثیر چشمگیر آن در صاف شدن صدا، رفع تنگی نفس، خروج خلط از ریه و درمان سرفه اشاره کرد.
- شربت خاکشیر و تخم شربتی باعث تقویت حافظه و رشد کودکان شده و در رفع لکنت زبان موثر است.
- خاصیت آنتی اکسیدانی این شربت در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است و به درمان فشار خون و یبوست کمک میکند.
- شربت خاکشیر و تخم شربتی نشاط آور و آرامش بخش بوده و با تقویت اعصاب، نقش مهمی در از بین بردن استرس و اضطراب دارد.
- ۹۸/۰۲/۲۲